Temat: nod32 nie skanuje załączników
W thunderbirdzie załączniki są skanowane normalnie, natomiast w programie the bat już nod ich nie skanuje, jak to ustawić bo wątpię żeby się nie dało
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum PSTB! → The Bat! i oprogramowanie firm trzecich → nod32 nie skanuje załączników
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
W thunderbirdzie załączniki są skanowane normalnie, natomiast w programie the bat już nod ich nie skanuje, jak to ustawić bo wątpię żeby się nie dało
Dziwne rzeczy opowiadasz. Nod32 u mnie skanuje wszystko co na porcie 110 - bez wyjątku czy to sam mail czy z załącznikiem.
no u mnie niestety załączników które odbieram za pomocą nietoperza nie skanuje, chyba będę musiał wrócić do thunderbirda
A skąd wiesz że nie skanuje? Na jakim porcie konto, jakie połączenie jakie ustawienia w NOD32?
Konto na porcie 25, a wiem z tąd że nie skanuje ponieważ nie wyświetla komunikatu w prawym dolnym rogu o postępie przy dużych załącznikach, zresztą w module EMON cały czas pisze że jest 0 przeskanowanych plików, podczas gdy w thunderbirdzie wszystko jest tak jak powinno. Może to pojednyńczy przypadek ale tak niestety u mnie jest, być może reinstalka systemu by pomogła ale nie mam na to czasu
na porcie 25 to jest ale serwer poczty wychodzącej a nie przychodzącej i to jest wielka różnica. Dodatkowo w NOD32 brak domyślnie skanowania poczty wychodzącej
EMON dodatkowo to skaner tylko i wyłącznie Outlooka a dla innych klientów jest wykorzystywany IMON. Poczytaj może najpierw instrukcję do antywirusa.
Co do portu przyznaję się moja wina zczytałem ten z poczty wychodzącej, przychodząca jest na porcie 995, zresztą tak asmo mam zkonfigurowanego thunderbirda.
Co do modułu EMON nie do końca się z Tobą zgodzę, cytat z helpa NODA: "EMON (Skaner poczty MAPI) skanuje przychodzącą i wychodzącą pocztę programu Microsoft Outlook (odbieraną przy pomocy protokołu MAPI) i innych klientów pocztowych kompunikujących się z serwerem Microsoft Exchange przy pomocy protokołu MAPI."
Thunderbirda właśnie EMON mi skanuje, natomiast bat ma w opcjach coś takiego jak "zainstaluj the bat do prostych wywołań MAPI" mimo, że z tego skorzystam dalej jest to samo.
IMON również mi nie skanuje załączników, gdyby tak było nie zakładałbym tego wątku bo dla mnie nie ma różnicy który moduł by to robił.
Jeżeli port 995 to żaden antywirus go jako proxy nie przeskanuje. Powtarzam ŻADEN!! Na porcie 995 łaczy się program pocztowy w trybie szyfrowanym. Pomyśl - jaki sens miałoby szyfrowanie połaczenia, gdyby każdy antywirus mógł sobie odczytać przesyłki?
Z serwerem "Microsoft Exchange"!! To jest znacząca różnica!
Pobierz wtyczkę antywirusową do TheBata i NOD32 i będzie ci skanował oprócz normalnych połączeń także szyfrowane TLS.
[...]bat ma w opcjach coś takiego jak "zainstaluj the bat do prostych wywołań MAPI" mimo, że z tego skorzystam dalej jest to samo.
Funkcja, o której piszesz, nie ma nic wspólnego z protokołem MAPI używanym przez serwery Exchange (w oryginale nazywa się też Simple MAPI, w odróżnieniu od zwykłego MAPI). "Simple MAPI" umożliwia między innymi obsługę wywołań programu pocztowego np. z przeglądarki z URL "mailto:", wysyłkę poczty bezpośrednio z innych programów itp. - lecz nie jest stosowana w połączeniach z serwerem.
P.S. Skoro korzystasz z portu 995 to chyba nie jest to protokół MAPI, lecz POP3 lub IMAP4 z dodatkowym zabezpieczeniem TLS. Przy konfiguracji The Bat! z użyciem MAPI i serwerów Exchange nie ustawia się żadnych portów, lecz tylko adres serwera i nazwę profilu użytkownika.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum PSTB! → The Bat! i oprogramowanie firm trzecich → nod32 nie skanuje załączników
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc