Temat: Zachowaj wiadomość jako brudnopis ..

Witam!
Napisałem projekt maila i wybrałem opcję zachowaj wiadomość jako brudnopis (widnieje ikonka klepsydry). teraz chcialem zmodyfikować projekt maila ale nie można nic zapisać, zgodnie z tym co napisane w podręczniku ta opcja daje możliwość odłożenia do póżniejszego przereedagowania i cyt. ''Zachowanie wiadomości nie oznacza zamknięcia okna edytora. Istnieje oczywiście możliwość dalszego pisania wiadomości lub zamknięcia edytora w sposób zamierzony. Przy próbie zamknięcia okna edytora z wiadomością zawierającą zmiany zostanie wyświetlony komunikat z pytaniem o zachowanie wiadomości.'' Tylko, że ja nie mogę przeredagować tego maila , dlaczego?

Pozdrawiam

2 (edytowany przez Andy 2006-06-02 11:19:16)

Odp: Zachowaj wiadomość jako brudnopis ..

Jezeli chce edytowac wiadomosc ulozona jako brudnopis musisz otworzyc w nowym oknie.
Przynajmniej u mnie to tak sie zachowuje.

Druga mozliwosc moze byc ze zaparkowales wiadomosc. Zerkni czy masz ikone z klepsydra, sprubuj na nia kliknac. Mialo by to pomoc. Prubowalem, u mnie to dziala normalnie.
Jaka masz wersje Nietopierza?

---
TheBat 3.80.06

3

witaj smile
jest to wersja 3.0.2.10 i jest tylko ta ikonka z klepsydrą o której pisałem wyżej , kliknięcie na nią kiedy zniknie nie powoduje, że mogę pisać na tym tekście, chcialbym to zwykły tekst wyedytować tak jak to się dzieje w notatniku Bata gdzie zapisuje zmiany (trochę na wzór Worda). Nie wiem co masz zna myśli z otwieraniem w nowym oknie.. a raczej już chyba wiem smile - prawy klik na tę wiadomość i po prostu opcja Otwórz i można swobodnie edytować smile.
Pozdrawiam

4

U mnie wystarczy podwojnie kliknac na ta wiadomosc i automatycznie otwiera sie w oddzielnym oknie. Potem moge edytowac bez przeszkod.

5 (edytowany przez Brandy5 2006-06-03 11:45:21)

tak też rzeczywiście można i podwójnym kliknięciem , jednak już po wysłaniu maila kiedy kopia widnieje w katalogu ''wysłane'' bez tej klepsydry nie ma możliwości dalszego przetrwarzania treści z tego co widzę.. , podwójny kilk , nowe okno i brak możliwości edycji treści..  a chciałem dalej modyfikować treść nowymi danymi zanim ponownie prześle takiego maila..jak to robić ?

Pozdrawiam
smile

6

Przenieść do folderu do wysyłki i tam edytować.

7 (edytowany przez Andy 2006-06-03 16:44:08)

Nigdy nierozwiazywalem tego problemu. Ale przy okazji aj ja sie ucze :-)
Niewiem czy bedzie to zrozumiale jak Tobie postaram sie wyjasnic wznikniety problem.

1- aby mozna bylo edytowac maila musi byc umieszczony w kolejce na wyslanie. Ikona z klepsydra jak sie sam przekonalem niejest dla parady ale blokuje konkretny mail aby niebyl wyslany, podejrzewam ze na wypadek gdybys mial nastawiona automatyczna opcje na wysylanie i odbior maili, ewentualnie przy recznym wysylaniu innych wiadomosci. Parkuje ta wiadomosc i blokuje przed przypadkowym wyslaniem.
Moze sie myle ale to pisze na podstawie swoich obserwacji.
Wypadaloby troche na ten temat przeczytac w helpie.... :-) ( z wlasnych doswiadczen wiem ze wiekszosc ludzi to robi na samym koncu :-) )
2- jezeli juz wyslales maila, kopia automatycznie przesuwa sie do wyslanych i tu wedlug mnie jest logiczne ze niemozesz tego juz edytowac. Gdybys to edytowal moglbys wyslac kilka maili o roznej tresci ale po jakims czasie niebyloby kontroli jak wygladal ten pierwszy.
3- jezeli chcesz wykorzystac wyslany mail jako zrodlo do edytacji kolejnego maila tak trzeba ulozyc jego kopie jako brodnopis w foldrze Do wysylki. Mozna to zrobic recznie albo zrobic to przez nastawienie w szablonach lub filtrach.
Wszystko zalezy od tego jak pracujesz z poczta. TheBat ma ta wygode ze ma mase roznych nastawien ktore ulatwiaja prace z poczta. Napewno potrzeba troche czasu aby znalezc wlasciwe rozwiazanie ale napewno to wynagrodzi zaoszczedzonym czasem przy dalszej pracy.

Jeszcze raz w skrocie, aby edytowac mail musi byc umieszczony w kolejce do Wysylki, najlepiej z klepsydra aby w miedzyczasie niebyl wyslany:-)

8

dzięki , problem rozwiązany, the Bat daje naprawdę duże możliwości tylko trzeba go dobrze poznać smile