Nigdy nierozwiazywalem tego problemu. Ale przy okazji aj ja sie ucze :-)
Niewiem czy bedzie to zrozumiale jak Tobie postaram sie wyjasnic wznikniety problem.
1- aby mozna bylo edytowac maila musi byc umieszczony w kolejce na wyslanie. Ikona z klepsydra jak sie sam przekonalem niejest dla parady ale blokuje konkretny mail aby niebyl wyslany, podejrzewam ze na wypadek gdybys mial nastawiona automatyczna opcje na wysylanie i odbior maili, ewentualnie przy recznym wysylaniu innych wiadomosci. Parkuje ta wiadomosc i blokuje przed przypadkowym wyslaniem.
Moze sie myle ale to pisze na podstawie swoich obserwacji.
Wypadaloby troche na ten temat przeczytac w helpie.... :-) ( z wlasnych doswiadczen wiem ze wiekszosc ludzi to robi na samym koncu :-) )
2- jezeli juz wyslales maila, kopia automatycznie przesuwa sie do wyslanych i tu wedlug mnie jest logiczne ze niemozesz tego juz edytowac. Gdybys to edytowal moglbys wyslac kilka maili o roznej tresci ale po jakims czasie niebyloby kontroli jak wygladal ten pierwszy.
3- jezeli chcesz wykorzystac wyslany mail jako zrodlo do edytacji kolejnego maila tak trzeba ulozyc jego kopie jako brodnopis w foldrze Do wysylki. Mozna to zrobic recznie albo zrobic to przez nastawienie w szablonach lub filtrach.
Wszystko zalezy od tego jak pracujesz z poczta. TheBat ma ta wygode ze ma mase roznych nastawien ktore ulatwiaja prace z poczta. Napewno potrzeba troche czasu aby znalezc wlasciwe rozwiazanie ale napewno to wynagrodzi zaoszczedzonym czasem przy dalszej pracy.
Jeszcze raz w skrocie, aby edytowac mail musi byc umieszczony w kolejce do Wysylki, najlepiej z klepsydra aby w miedzyczasie niebyl wyslany:-)