Temat: zbawienne dzialanie antyvirow...

Witam!

Szukalem pomocy w internecie, az w koncu dotarlem tutaj:) a wiec moj problem wyglada nastepujaco:
Kilka dni temu wlaczylem na noc ze 2 antyviry(typu online). Na drugi dzien przeczytalem raport itp itd no i bylem zadowolony ze mam czystego kompa..:) niestety moja radosc nei trwala dlugo, chcialem sprawdzic poczte, ale wyskoczyl mi komunikat w the bacie ze musze jakies hasla ustalic (glowne i dodatkowe), dobra ustalilem, potem wyskoczyl mi nast komunikat ze mam stworzyc nowe konto....ekm?? no wiec byle jakie stworzylem i patrze ze caly program jest "czysty"...;/ wszystkei konta, ustawienia, inerfejs, ksiazka adresowa poszly w diably...

Poczytalem troche wczesniejszych watkow. Znalazlem foldery z poczta, problem w tym ze nie moge ich podmienic. Wydaje mi sie ze nie moge tego zrobic, gdyz nie znam dokladnych nazw kont i ustawien ktore mialem. Jest jakas szansa zeby odzyskac konfiguracje programu i kont ( na tym najbardziej w sumie mi zalezy)? szukalem ksiazki adresowej ( plik *.abd o ile sie nie myle) i lipa, chcoiaz to bardzo dziwne zeby antywirus ja usunal. Sa jakies magiczne sposoby zeby odzyskac to wszystko, czy lepiej zaczac od poczatku?

Pozdrawiam i z gory dzieki za odp

2 (edytowany przez Andy 2006-06-30 18:52:07)

Odp: zbawienne dzialanie antyvirow...

Akurat wyjezdzam, jezeli nieznajdzie sie chetny do pisania tak odezwe sie w niedziele wieczorem.
Poszukaj troche na forum napewno cos znajdziesz...

http://thebat.pl/forum/viewtopic.php?id=683

3

nie znam dokladnych nazw kont

Wszystko zależy od trybu w jakim używałeś TB. Jeżeli OTFE to już możesz zacząć pić wodę. Jeżeli normalnego to nazwy kont masz takie jak stare/zachowane nazwy folderów - BTW przy OTFE jest to samo tylko więcej warunków musiało by być spełnionych by podmiana przez tworzenie nowego konta zadziałała.

4

Dzieki za odpowiedzi!:)
Kurcze widzisz, nawet trudno mi powiedziec jakiego trybu uzywalem, ale wydaje mi sie ze domyslnego bo nic przy konfiguracji szyfrowania nie ruszalem.

Jesli chodzi o podmienienie to niestety probowalem, ale nie dziala;/ Poczytalem kilka watkow i postepowalem zgodnei z insrukcjami i ciagle lipa ;/ zreszta po "dzialaniu antyvira" foldery byly na swoim miejscu, wiec teoretycznie program powinien widziec konta i cala reszte a jednak nie widzial....

Jest poza tym jakis sposob na odzyskanie poczty z tych plikow ktore sie zachowaly, jakbym zainstalowal program jeszcze raz i wszystko ustawial od nowa?
W ogole to mozna jakas odzyskac ksiazke adresowa, jezeli nie ma zadnego pliku *.abd na hdd?

Pozdrawiam i dzieki za pomoc

5

a .ebd jest - .tbb lub .ebb?

6

Czesc!

Znalazlem kilka plikow z tymi rozszerzeniami co mi podales. Jesli chodzi o *.ebd to wszystkei w glownym katalogu poczty:
IntermCA.EBD
LDAP#1.EBD
LDAP#2.EBD
LDAP#3.EBD
RootCA.EBD
TheBat.EBD

*.tbb znalazlem pelno, domyslam sie po nazwie ze jest to stara poczta ( wszystkie messages.tbb)
Znalazlem tez kilka plikow *.ebb , ale wydaje mi sie ze sa to juz pliki z "nowego konta".

Pozdrawiam i czekam na dalsze wskazowki.
Z gory dzieki.

7

I to jest zasadniczy błąd! Nowa instalacja jest w trybie OTFE - szyfrowanie bazy wiadomości a stara jest w czystym/normalnym Home. Zainstaluj od nowa TB w trybie normalnym, bez szyfrowania i wtedy odzyskuj według podawania nazw folderów. Oczywiście backup to podstawa.

Jak będziesz chciał przejść na OTFE to po odzyskaniu wszystkich wiadomości pełna kopia zapasowa z poziomu interfejsu TB i ponowna instalacja z odzyskiwaniem z kopii zapasowej.

8

Witam, dobra zainstaluje od nowa, ale napisze jeszcze Ci ze najlepsze jest to ze ja go od nowa jeszcze nie instalowalem. Jak juz pisalem po sprawdzeniu dysku antyvirem program chcial zebym jakies hasla poustawial.

Jeszcze pytanko co do instalacji, mialem wersje 3.7... professional, czy moge sobie zainstalowac najnowsza, czy musi to byc koneicznie ta sama?

Pozdr i dzieki za pomoc

9

Może być najnowsza, aby nie była z szyfrowaną bazą danych. A jak nie instalowałeś to możesz też gałąź TB wykasować z rejestru i później go uruchomić.

10

Dobra podmienialem, ale zmienily sie tylko nazwy kont w programie. Importowalem wiec te wiadomosci ktore sie dalo recznei. Trudno, trzeba zyc dalej:)

Pozdrawiam i dzieki wszystkim za pomoc