1 (edytowany przez Liszek 2007-11-23 16:00:29)

Temat: IMAP faktyczne usuwanie wiadomości czy jest możliwe

Witam wszystkich

Jestem amdinistratorem serwerka IMAP i mam do programu BAT  uwagę/pytanie.

Czy da sie i jak aby program faktycznie usuwał wiadomości?? Po kliknięciu na kosz wiadomość jest usuwana z widoku przy odpowiedniej konfiguracji usuwania przneoszona do folderu ale tak naprawdę nadal pozostaje w folderze INBOX, tylko zmienia się jej fizyczna nazwa pliku z S na ST. Pliki tego typu odaje mi się skasować automatycznie jak zaloguje się np. poprzez przeglądrkaę internetową do SQwebmaila.

Jest jakaś opcja w programie żeby to zmienić? BO w rzeczywistości non stop przyrasta mi wiadomości sad

W ramach ciekawostki: znalazłem w we Właściowościach konta / Dostrajanie Konta IMAP - srednio przydatna opcję - Kompresuj foldery po przejściu do innego folderu.

Opcja ta dziwnym trafem po przejściu do innego folderu kasuje fizycznie z dysku waidomości z rozszerzeniem ST. Co jest bardzo pozytywne, jednak przy okazji kompresuje plik z wiadomościami z danetgo folderu przetrzymywanymi na dysku. W efekcie jak się zmieni folder odebrane na inny i ktoś w tym czasie odbierze z serwera w wiadomość to przy powrocie do folderu odebrane,  próba otwarcia wiadomośc trwa strasznie długo, ponieważ przekompresowywany jest plik z wiadomościami przechowywanymi loklanie na komputerze.

Może dodam że łaczę się z serwerem Couriem IMAP, z który BAT ma niby współpracować sad

Wiadomości z rozszerzeniem ST są również fizycznie usuwane przy robieniu porządków w folderze. Jakby to jednak zautomatyzować przy wyjściu z programu?

Morze ktoś znajdzie lepsze rozwiązanie sad

Co zrobić żeby bat porządkował foldery przy wyjściu tak jak OE.

Z góry dzięki za info

Liszek

2

Odp: IMAP faktyczne usuwanie wiadomości czy jest możliwe

We właściwości FOLDERU nie konta jest opcja na zakończenie kompresuj folder - zakładka dodatkowe

3

Mam BAT w wersji 3.99.29. I we właściowściach folderu oprócz zakładki ogólnej mam tylko zakładkę IMAP, w której jest opcja opróżnij bufor na zakończenie, co w efekcie oczyszcza z bufora programu otwarte wczesniej wiadomości.

Może jakiś screen?

4

Rzeczywiście - musiałem sprawdzać dla pop3
Jedyna opcja jak ci może pomóc to oprócz tych co wymieniłeś ta dostępna we właściwościach konta:
Opcje dodatkowe
Kompresuj wszystkie foldery na zakończenie

5

Niestety wymieniona przez Ciebie opcja we właściwościach konta, kompresuje pliki i foldery przetrzymywane loklanie na dyskju i nie ma żadnego związku z plikami wiadomości przechowanymi na folderze. Jedyne co pozostaje to ręcznie klikać na każdym folderze i wybierać opcję kompresuj.

Czyli w efekcie BAT nie jest dostosowany do IMAP. Jesli masz tam kontakt z górą to może im szepnij coś to w nowej wersji się pojawi.

A może jakaś wtyczka? co by np. przy wyjściu z programu wszystkie folderki były oczyszczane?

6

Powiem tak: mam 3 konta imap na Gmailu i thebat.net (właściwie to gmail). W żadnym nie mam problemu z kasowaniem wiadomości w samych folderach. Ustawienia mam praktycznie standardowe dla szybkiego łącza, a dodatkowo włączone usuwanie wiadomości co x dni z danego folderu np. spam trzymany jest 10 dni itd.

7

Chyba się nie rozumiemy.

Z poziomu użytkownika skasowane wiadomości są kasowane i znikają (ni pojawiaja sie w widoku folderu). Tylko z poziomu admina tak naprawdę wcale nie są fizycznie usunięte z dysku - plik nadal pozostaje tylko na kończu jego nazwy jest dodawana literka T.

Biorąc pod uwagę że jak kasuje coś z poziomu sqwebmaila, wszystko jest naprawdę kasowane. śmiem twierdzić że jest to wina programu. Chodzi mi oto że jeśli standardowy użytkownik nie będzie pamietal o regularnym czyszczeniu folderów (czytaj kompresji, a z kompresja nie ma to zupelnie nic wspólnego) to otrzymywane wiadomości są poprsotu gromadzone póki nie zostanie wykorzytsany limit quoty. Nawet tak badziewne programy jak OE, w tym przypadku poprostu pod względem IMAP-a przewyższają BATA smile))

A jeśli przez tak długi czas jak istnieje ten program nikt nie odkrył tego, to z całym szacunkiem, ale co to za specjaliści od poczty smile

8

Zachowanie TB jest zgodne z RFC 3501 i ustawianiu flagi kasowania "Deleted" a następnie te pliki są usuwane zgodnie z poleceniem "Expunge". Swoją drogą podobny mechanizm lokalnie stosuje TB dla własnych folderów.
Jeżeli chcesz się bawić to popatrz w opcje usuwania dostępna dla konta - szczególnie usuwanie za pomocą delete.

9

Już sie bawiłem z usuwaniem i rodzajami możliwości.

Nie wiem z czym to jest zgodne i mnie to mało obchodzi jak nie działa.  Testowałem na courier-imap z paru dystrybucji i poprostu stwierdzam, że BAT pod tym względem jest  kiepskim programem. Więc jak ktoś chce używać BAT do IMAP, to po co płacić skoro jest darmowy i lepszy odpowiednik smile

Poprostu produkt jest niedopracowany, chociaż moja przygoda BAT+IMAP zaczęła się już od wersji BAT 2.x i to był dopiero sajgon. Jako admin serwerka jestem w stanie sobie poradzić z cyklicznym usuwanie tego typu wiadomości dla wszystkich użytkowników. Ale co mają powiedzieć osoby, które korzystaja z BATA jako jedynego programu do obślugi IMAP i nie maja dostpeu do konta shelowego zeby sobie usuną wiadomości smile

Moim zdaniem 1 wstyd jeśli chodzi o usuwanie wiadomości, 2 wstyd jeśli chodzi o tłumaczenie funkcji programu i opcji programu, bo od kiedy słowo kompresja ma coś wspólnego z oczyszczaniem folderu z usunietych wiadomości. ALe być może się mylę i ktoś w wielu miejscach poprostu nie tą funkcję podłączył smile

Pozdrówka dla wszystkich użytkowników. Mam nadzieje że producent się o tym dowie i coś z tym zrobi smile

10

Liszek napisał/a:

Nie wiem z czym to jest zgodne i mnie to mało obchodzi jak nie działa.

Ale co ci nie działa? Funkcja której nie ma w TB chcesz by ci działała? Przepraszam cię bardzo, ale to jest niewykonalne.

Liszek napisał/a:

Testowałem na courier-imap z paru dystrybucji i poprostu stwierdzam, że BAT pod tym względem jest  kiepskim programem.

A sprawdzałeś na innych serwerach? Np. BatPost czy Hamster?

Liszek napisał/a:

Ale co mają powiedzieć osoby, które korzystaja z BATA jako jedynego programu do obślugi IMAP i nie maja dostpeu do konta shelowego zeby sobie usuną wiadomości smile

Wystarczy przeczytać podręcznik do TB w którym jest napisane:
Zarządzanie wiadomościami
Usuwanie wiadomości

Podręcznik dla The Bat! napisał/a:

...
Nieco inaczej wygląda usuwanie wiadomości z folderów na kontach IMAP. The Bat! buforuje lokalnie bazy wiadomości przechowywane w folderach na serwerze. "Klasyczne" usunięcie wiadomości z takiego folderu oznacza tylko jej usunięcie lokalne, co może się wiązać z ponownym pojawieniem się wiadomości po następnej synchronizacji z serwerem. Aby trwale usunąć wiadomość także z serwera, trzeba dodatkowo zastosować operację Oczyść i skompresuj.

Do tego pragnę zaznaczyć, iż przed kupnem programu masz 30 dni na jego przetestowanie, podręcznik jest dostępny praktycznie bez ograniczeń.

Moim zdaniem 1 wstyd jeśli chodzi o usuwanie wiadomości

A ja to nazywam niewiedzą użytkownika, który próbuje wykorzystywać program w sposób zupełnie odmienny od opisanego w podręczniku do niego.

Liszek napisał/a:

2 wstyd jeśli chodzi o tłumaczenie funkcji programu i opcji programu, bo od kiedy słowo kompresja ma coś wspólnego z oczyszczaniem folderu z usunietych wiadomości.

Po raz kolejny odeślę cię do podręcznika:
Konfiguracja kont w programie
Opcje dodatkowe

Kompresuj wszystkie foldery na zakończenie
Po zaznaczeniu tej opcji nastąpi automatyczne oczyszczanie folderów danego konta zgodnie z opcjami ustawionymi we właściwościach folderu.

oraz
Foldery do przechowywania poczty
Porządki w folderach

Operacje oczyszczania i kompresji folderów IMAP działają nieco odmiennie ze względu na ich wirtualną strukturę. Definiuje się je również w oknie modyfikującym właściwości folderu IMAP, ustawiając odpowiednio opcje oczyszczania buforów.

Liszek napisał/a:

Mam nadzieje że producent się o tym dowie i coś z tym zrobi

Z czym? Wszystko jest opisane dokładnie w manualu. Jeżeli coś nie działa zgodnie z wytycznymi producenta to wskaż mi dokładnie co.