Temat: IMAP faktyczne usuwanie wiadomości czy jest możliwe
Witam wszystkich
Jestem amdinistratorem serwerka IMAP i mam do programu BAT uwagę/pytanie.
Czy da sie i jak aby program faktycznie usuwał wiadomości?? Po kliknięciu na kosz wiadomość jest usuwana z widoku przy odpowiedniej konfiguracji usuwania przneoszona do folderu ale tak naprawdę nadal pozostaje w folderze INBOX, tylko zmienia się jej fizyczna nazwa pliku z S na ST. Pliki tego typu odaje mi się skasować automatycznie jak zaloguje się np. poprzez przeglądrkaę internetową do SQwebmaila.
Jest jakaś opcja w programie żeby to zmienić? BO w rzeczywistości non stop przyrasta mi wiadomości
W ramach ciekawostki: znalazłem w we Właściowościach konta / Dostrajanie Konta IMAP - srednio przydatna opcję - Kompresuj foldery po przejściu do innego folderu.
Opcja ta dziwnym trafem po przejściu do innego folderu kasuje fizycznie z dysku waidomości z rozszerzeniem ST. Co jest bardzo pozytywne, jednak przy okazji kompresuje plik z wiadomościami z danetgo folderu przetrzymywanymi na dysku. W efekcie jak się zmieni folder odebrane na inny i ktoś w tym czasie odbierze z serwera w wiadomość to przy powrocie do folderu odebrane, próba otwarcia wiadomośc trwa strasznie długo, ponieważ przekompresowywany jest plik z wiadomościami przechowywanymi loklanie na komputerze.
Może dodam że łaczę się z serwerem Couriem IMAP, z który BAT ma niby współpracować
Wiadomości z rozszerzeniem ST są również fizycznie usuwane przy robieniu porządków w folderze. Jakby to jednak zautomatyzować przy wyjściu z programu?
Morze ktoś znajdzie lepsze rozwiązanie
Co zrobić żeby bat porządkował foldery przy wyjściu tak jak OE.
Z góry dzięki za info
Liszek