Odp: Podpisywanie wiadomości - komunikat o braku klucza prywatnego.
Ok, ta część kursywą jest nieaktualna ale obrazuje poniekąd dzisiejszą "zabawę" z podpisem elektronicznym. W każdym razie mogę już w TB! podpisywać wiadomości zarówno podpisem kwalifikowanym jak i niekwalifikowanym. Pzostał jedynie problem polegający na tym, że w przypadku konta, z którego wysłałem wiadomość z podpisem kwalifikowanym nie mogę już niestety wybrać podpisu, który chcę użyć. Włącza mi się od razu okienko programu Sigillum, w którym mam podać PIN do podpisu kwalifikowanego. Czy da się jakoś przywrócić to okno z wyborem certyfikatów?
Sukces:D Przynajmniej częściowy, tym niemniej spory. Po zmianie parametrów S/MIME na Microsoft Crypto API udało mi się podpisać maila. Sęk w tym, że udało mi się podpisać wiadomość wyłącznie certyfikatem kwalifikowanym. W przypadku certyfikatu CA otrzymuję informację: "Ten certyfikat jest nieważny. Użyj innego. Ten certyfikat lub cała hierarchia wywodzą się z niepewnego źródła".
Poniżej kilka dodatkowych informacji:
- na koncie, z którego udało mi się podpisać mail certyfikatem kwalifikowanym nie mogę już wybrać podpisu, który chcę złożyć, TB! automatycznie chce podpisu kwalifikowanego i prosi o podanie pinu
- na drugim koncie mogę wybrać tylko certyfikat CA, który niestety nie działa
- próbowałem podpisać plik worda certyfikatem niekwalifikowanym i się udało a więc pin tego podpisu nie jest zablokowany
- w okienku wyboru certyfikatu, certyfikat niekwalifikowany jest opisany jako ważny i wszystkie dane się zgadzają,
- TB! na pewno obsługuje czytnik kart ponieważ próbowałem złożyć podpis przy wyjętej karcie i jej brak został wykryty (program zażądał wyboru czytnika i karty, a używany przeze mnie czytnik został prawidłowo oznaczony jako pusty).
- wprowadziłem jedno z kont (to, z którego udało mi się w TB! złożyć podpis kwalifikowany) do Outlooka 2007 i włączyłem podpisywanie wiadomości certyfikatem niekwalifikowanym. Złożenie podpisu się udało i wysłalem sobie wiadomość do TB!. Co ciekawe, kiedy odebrałem tę wiadomość w TB! kliknąłem na przycisk podpisu wyświetliło mi się, że podpis jest nieważny (to w tytule okna), poniżej na szarym polu jest napisane "Ten certyfikat lub cała hierarchia wywodzą się z niepewnego źródła", a jeszcze niżej jest certyfikat (kiedy klikam szczegóły to oczywiście wyskakuje prawidłowa data wystawienia i ważności certyfikatu). Aha, sprawdziłem maile wysłane do mnie z ośrodka, który wydał mi kartę i z ich podpisami sytuacja jest identyczna z tą tylko różnicą, że okienko ze szczegółami certyfikatu zawiera więcej informacji o moim podpisie.
- zrobiłem jeszcze jeden test, wysłałem wiadomość podpisaną niekwalifikowanym certyfikatem z Outlooka na to samo konto i odebrałem ją w Outlooku. Kiedy kliknąłem na ikonę podpisu otrzymałem informację, że "Podpis cyfrowy tej wiadomości jest prawidłowy i zaufany".
Pozdrawiam
Andrzej