Twoja prośba przeleżała się długo w kolejce trochę przez moją nieuwagę, a trochę przez mój permanentny brak czasu. Zatem do rzeczy: wydaje mi się, że w filtrze selektywnego pobierania nie będzie działać takie połączenie dwóch kryteriów jakie zastosowałeś, jeżeli adresy nadawców będziesz pobierał z pliku - są to jednak tylko moje przypuszczenia. Należy zatem wyrzucić z tego filtru sprawdzanie obecności nadawcy w książce adresowej - przecież wcześniej masz już zdefiniowanych spamerów w pliku i to powinno wystarczyć. Drugi filtr działa raczej bez problemów.
Uważam jednak, że jedynym sensownym rozwiązaniem problemu spamu jest zakup wtyczki antyspamowej - znikną natychmiast Twoje kłopoty. Kiedyś także bawiłem się w filtry i zapis spamerów do pliku, ale od momentu pojawienia się i zakupu wtyczki AntiSpam Snipper zapomniałem co to spam. O skuteczności tego narzędzia świadczą np. wyniki działania na mojej poczcie z ostatnich 4 lat (71 tys. pobranych wiadomości, 51,5 tys. nie-spam, 17,5 tys. spam, 2 tys. niepewne). Poziom błędu wyniósł 0,56% (w tym błędnie rozpoznany nie-spam 0,1% i błędnie rozpoznany spam 0,56%). Wtyczka praktycznie działa na ustawieniach domyślnych (wpisałem tylko kilka adresów serwerów i nadawców na "białą" listę).