Temat: TheBat! 5.0.8 oraz poczta IMAP i Gmail

Witam.

Właśnie zainstalowałem sobie najnowszego TheBat! 5 Professional Edition. Używam go od zawsze, inni domownicy korzystają z Thunderbirda. Poczta oczywiście Gmail.

Zawsze korzystałem z serwera POP, ale dzisiaj w końcu postanowiłem przejść na dużo wygodniejszy IMAP.
Wszystko działa jak należy, nie ma żadnych problemów, poczta pobrana, itd.

Ale mam jeden mały problem.
Chodzi mi o to, że gdy usuwam coś u siebie w The Bat w odebranych, to automatycznie usuwa mi się to tez na serwerze Gmail.
A właśnie nie chcę, żeby się tak robiło. W Thunderbirdzie jest już to od momentu startu zrobione, że jak coś usuwam w kliencie to na serwerze to zostaje i mogę to sobie bez problemu pobierać na innym komputerze również.
A tutaj jak usunę coś w The Bat, to potem nie będę mógł już tego pobrać na innym komputerze.

Mówiąc krótko: Co zrobić, żeby The Bat nie usuwał wiadomości również na serwerze, gdy ja przenoszę ją do kosza u siebie.
Bo na serwerze w sumie nie jest ona usuwana (nie przenosi się do kosza), ale archiwizowana (bo jest we wszystkich mailach).

Będę wdzięczny za podpowiedź jak to zrobić, bo już trochę się z tym męczę i cały czas rezultat ten sam.

2

Odp: TheBat! 5.0.8 oraz poczta IMAP i Gmail

No ale w Thunderbirdzie tak jest w IMAPie czy POPie?
W każdym razie z zasady działania IMAPa wynika, że jak usuwasz coś lokalnie to usuwasz to też na serwerze podczas najbliższej synchronizacji - w końcu to co widzisz lokalnie jest dokładną kopią zsynchronizowaną z serwerem.

3

Tak, Thunderbird również jest w IMAP i tam jak usuwam coś lokalnie to na serwerze zostaje.
Może rzeczywiście tam jest synchronizacja przeprowadzana co jakiś czas, a w The Bat! jest non stop.
Da się może to jakoś zmienić, żeby synchronizował się z serwerem nie non stop tylko co jakiś tam okres czasu?

Chodzi mi po prostu o to, żebym jak coś usunę lokalnie to nie usuwało się od razu na serwie, tylko zostawało to tam w spokoju.

4

Ten sam opisany problem dotyczy protokołu POP w Gmail'u .... Mimo że ustawiona jest opcja "pozostaw wiadomości na serwerze", to gdy przeczytasz ją najpierw w TB, to znika z "odebranych" w Gmail'u  / można ją znaleźć tylko we "wszystkich" /.

5

Sprawdziłem jak jest w najnowszym Nietoperzu i  Thunderbirdzie i jest tak samo, ale sprawdzałem to na koncie w KEI. KEI również fizycznie usuwa wiadomości oznaczone jako usunięte, czyli wiadomość oznaczona jako sunięta po krótkim czasie fizycznie znika z serwera i ta opcja w niczym nie różnie się od normalnego usuwania.
Zobacz czy masz takie same ustawienia w Thunderbirdzie w Narzędzia¦Konfiguracja kont¦Twoje konto¦Konfiguracja serwera¦Wiadomość usunięta lokalnie, a w Nietoperzu w Konto¦Właściwości¦Zarządzanie pocztą¦Usuwanie

6

A jest może jakaś opcja, żeby podczas przenoszenia wiadomości w TheBat! do kosza to przenosiła się ona na serwerze też do kosza? Bo teraz jest tak, że jak usuwamy coś lokalnie, to na serwerze to nie jest usuwane, a archiwizowane, nie przenosi się do kosza.

7

No zobacz we wskazanych opcjach, możesz przecież wybrać dowolny folder!