Zacznij od tego, aby wyłączyć widok globalny (ustaw w menu Wygląd | Widok globalny | (brak widoku)). Dopiero teraz możesz definiować widoki (menu Opcje | Konfiguracja | Wyświetlanie wiadomości | Widoki). Sposobu definicji nie podaję tutaj, bo nie ma w nim niczego innego oprócz tego co napisałem w podręczniku. Gdy będziesz już miał zdefiniowane widoki, możesz je przypisywać do poszczególnych folderów (zaznaczyć folder w drzewie kont i potem wybrać widok np. z menu Folder | Widok folderu).
Nie wiem jaki wygląd listy wiadomości Cię interesuje, a na podstawie pokazanej przez Ciebie ilustracji mogę wnioskować, że masz jakieś dziwne grupowanie wiadomości. Te opcje sortowania, wyboru, grupowania, wyświetlania żądanych kolumn nagłówka listy wiadomości itd. ustawiasz w oknie konfiguracyjnym widoku - dobierz je tak, aby Ci odpowiadały.
Zakładki listy wiadomości - jak poprzednio pisałem - nie są powiązane z widokami. Zakładki możesz wyłączyć lub całkowicie usunąć, ale to będzie widoczne/niewidoczne zawsze, bez względu na widok listy.