Witajcie !
Chciałem odnieść się do tego, co napisał wcześniej lazik:
Też miałem z tym problem gdy weszła nowomoda pisania na usenet w utf-8. Miałem wtedy ustawione kodowanie dla folderu na ISO-8859-2 i były poprostu krzaczki. Ustawienie automatyczne zawsze dawało dla postów w utf-8 jakieś kodowanie rosyjskie (BTW AFAIR Zygmunt na tb-l kiedyś pisał, że automatyczne działa tylko dla rosyjskiego). No cóż wywaliłem wtedy wszystkie kodowanie których ie chcę widzieć na oczy. Pozostawiłem tylko te, z których mogę skorzystać i ustawiłem kodowanie domyślne dla folderu na utf-8. o dziwo zarówno posty w ISO jak i utf są poprawnie wyświetlane i nie trzeba zmieniać tego przy czytaniu.
Wywaliłeś - czyli odznaczyłeś w konfiguracji 'Tabele kodowania znaków' ? Bo chyba całkiem usunąć się z listy nie da.
A czy kodowanie domyślne dla folderu ustawiłeś za pomocą opcji 'Ustaw jako domyślny' dostępnej w menu standardu kodowania dla denej wiadomości ?
Chciałbym zrobić dokładnie to samo i sprawdzić jak będzie się to zachowywać u mnie.
Co do ustawienia skryptów, to próbowałem i też mam krzaczki, jak u Ciebie.
Jeśli chodzi o książkę adresową, to nie mam pojęcia. Chyba nie ma takiej możliwości.